historische hoeve

De historische hoeve uit 1866 heeft een rijke geschiedenis. Vakantieverblijf Hageland is een loft / appartement in een historisch gebouw. Op deze pagina vind je informatie over de historiek en bouwwijze van de langgevelboerderij uit 1866 met zijn kelder uit de de Middeleeuwen. Welkom in de de Heerlyckheid ‘De Berge’.

Holsbeek
max. 8 personen
Hoeve van 1866

Langgevelboerderij uit 1866

Deze hoeve heeft een rijke geschiedenis want ze dateert van 1866.

Historiek van de hoeve

We zeggen dat de hoeve dateert van 1866. Maar dat is eigenlijk een te eenvoudige voorstelling van de voorgeschiedenis aangezien ze veel ouder is. 1866 is immers de datum van een grondige verbouwing.  Daarvoor vernielde een brand grotendeels een nog oudere hoeve. Hierdoor waren er stevige verbouwingswerken nodig waren.

Antieke bouwwijze

De boerderij bestaat uit handgevormde bakstenen. Deze bakstenen worden met de hand gemaakt door klei in een bakvorm te drukken. Om deze bakstenen te maken gebruikt met de klei die  op zo’n meter onder de grond zit. Na het vormen en drogen van de stenen werden ze ter plaatse gebakken in een veldoven. die hoort bij de gewenste baksteen. Daardoor krijgen deze bakstenen hun rijke kleurschakering en hun  typische vorm.

1866

Een steen  boven de deur met de vermelding ‘1866’ verwijst naar een  grote verbouwing. In 1866 was België pas 36 jaar afgescheiden van het koninkrijk Nederland. Het koninkrijk bestond tot dan uit Nederland en Luxemburg. Koning Willem III wou het trouwens verkopen aan Frankrijk tegen een vraagprijs van 5 miljoen gulden. Dit ging niet door en de Pruisen dreigden met een oorlog. Dit leidde tot de eerste val van een Nederlands kabinet uit de geschiedenis. En nu is (ook) Luxemburg een onafhankelijk land.

Ander historisch gebouw in onze straat

Het is trouwens niet de enige historische hoeve in onze straat. Verder in onze straat vind je het Hof ter Winge. Het is net zoals vakantieverblijf Hageland ook een ‘langgevelhoeve’. Het is wel een stukje ouder dan onze hoeve. Want onze hoeve is ‘slechts ongeveer 120 jaar oud’. Terwijl het Hof ter Winghe meer dan dubbel zou oud is; het werd gebouwd in 1681

Middeleeuwen

De kelder van ons huis dateert van de middeleeuwen

Het huidige gebouw dateert van 1866. Maar sommige delen zijn nog ouder. Het gebouw heeft een middeleeuwse kelder, die niet verwoest werd bleef gespaard en wordt trouwens nog steeds gebruikt.

De middeleeuwen & de Heerlyckheid ‘De Berge’

Onze straat (de Bergestraat) was vroeger een ‘heerlyckheid’.
Dit is een grondgebied waarvan alle inwoners, onder het directe gezag stonden van de heer, de heer ‘De Berge’. Naar alle waarschijnlijkheid bevond de zetel van de heerlijkheid gelegen zich op de huidige plaats van het vakantieverblijf. De heerlijkheid behoorde toe aan de ‘heer’, die zich koninklijke rechten toeëigende. Een heerlijkheid is eigenlijk een bestuursvorm voortkomend uit een feodale onderverdeling typisch voor de middeleeuwen.

Modern vakantie-accomodatie in een historische hoeve

Het vakantieverblijf is een deel van de historische hoeve. Ze  werd omgebouwd tot een modern vakantie-appartement van ongeveer 100 vierkante meter.

Een historische locatie

Deze charmante hoeve uit 1866 met zijn grote tuin steelt iedereens zijn hart.

Vroegere nederzetting in 1777

Op deze oude Ferraris kaart van Holsbeek uit 1777 is er een hoeve te zien, waar nu vakantieverblijf Hageland gelegen is, alsook een hoeve verderop in de straat (Hof ter Winghe).

An vertelt je graag over de geschiedenis van ons huis.