kasteel van Horst

Jan en Arnold waren de eerste bewoners in het kasteel van Horst dat gelegen is in Sint-Pieters-Rode (een deelgemeente van Holsbeek in Vlaanderen). Hoewel de heren van Horst de eerste bewoners waren, is het kasteel vooral bekend als het kasteel van de Rode Ridder.

Holsbeek, deelgemeente Sint-Pieters-Rode
waterburcht

Informatie over het kasteel van Horst

In Sint-Pieters-Rode (een deelgemeente van Holsbeek in Vlaanderen) vind je het kasteel van Horst. Het kasteel van Horst heeft enerzijds een zeer grote vijver en anderzijds ook een slotgracht. Naast het kasteel is er een een koetshuis, dat in de jaren 90 van de 20e eeuw werd verbouwd tot een taverne.

De eerste bewoners

De oudste bekende heren van Horst zijn Jan van Horst en zijn zoon Arnold (13e eeuw). Beide heren gebruikten de naam ‘van Horst’ vanaf het moment dat ze  zich definitief vestigden in het kasteel.

De restauratie van het kasteel van Horst

In 2020 werd er gestart met een grondige restauratie, die minstens 4 jaar zullen duren. Daarbij werd zelfs de torenspits verwijderd voor de restauratie.

Kan je het kasteel bezoeken ?

Je kan zolang de restauratie duurt niet het kasteel zelf bezoeken. Het kasteel zelf blijft dus gesloten voor bezoek, zo lang de restauratie duurt. Maar het kasteeldomein dat zich uitstrekt rond het kasteel blijft nog steeds toegankelijk. Hetzelfde geldt voor het Wagenhuis. Een bezoek is zeker aan te raden want rond het kasteel is er een prachtig en beschermd natuurdomein.

Bekend van de Rode Ridder

De spannende avonturen van de Rode Ridder spelen zich af op het domein van het Kasteel van Horst. Daarom wordt het kasteel ook het kasteel van de Rode Ridder genoemd. De Rode Ridder heeft er niet echt gewoond, want het is (slechts) een stripfiguur van Willy Vandersteen

Kasteel van Horst in de winter

Sfeerbeelden: Zo verloor het zijn toren.

Video van de spitsafname.

12 wandelmogelijkheden in het Hageland

Op deze site vind je heel mooie wandel-suggesties: (1) het wandelnetwerk ‘Hagelandse Heuvels’, (2) de wijngaardberg-wandeling, (3) de zen-wandeling, (4) de bergbroek-wandeling, (5) de natuurpuntwandelingen, (6) de wandeling naar het heksenhuisje, (7) de dutselhoekwandeling, (8) de chartreuzenbergwandeling, (9) de gobbelsrodewandeling, (10) de broekemwandeling; (11) de horstwandeling en ten slotte (12) de meesbergwandeling.

Nog andere wandelsuggestie 

Deze locatie is een aanrader wanneer je vakantie neemt in vakantieverblijf Hageland in Holsbeek.

Het kasteel ligt in Holsbeek, meer bepaald in de deelgemeente Sint Pieters Rode.

Op deze site hebben we foto’s van het vakantiehuis voorzien, een plattegrond van het vakantiehuis en ook foto’s van de tuin. Zo kan je met eigen ogen zien hoe te ontspannen met het gezin of met de vrienden.

Foto's (binnen)

Foto's van de tuin (buiten)

Plan van het vakantiehuis

An, je gastvrouw verwelkomt je graag!